среда, 26 марта 2014 г.

Віталій Портніков на ТМЖТ

11 березня 2014 року до студентів Львівського національного універсітету імені Івана Франка завітав відомий на всю Україну публіцист, журналіст, генеральний директор телеканалу "ТВІ" Віталій Портніков.

Цікаво, що найбільша аудиторія факультету журналістики була переповнена ще до початку лекції: усі затамувавши подих чекали на початок розмови. За нашими підрахунками зустріч відвідало близько трьох сотень молодих людей, які прагнули дізнатися професійні секрети гостя та послухати його думки з приводу останніх подій в Україні.  Та пощастило не всім: деякі відвідувачі не змогли  знайти собі місця і мусили розчарованими вертатися до буденних справ.

У розмові із студентсвом Віталій Портніков намагався охопити багато питань, які повязані із останніми українськими подіями. Адже революція - не тільки рух суспілства до світлого майбутнього, а як би гірко не здавалось, хліб для журналістів.

Свою лекцію доповідач відкрив думками про незалежність країни.  Віталій Портніков уважає, що українці тільки зараз розпочали впевнено рухатися до головної мети - розвиненої демократії:  Україна нарешті сама обирає свій шлях у міжнародних відносинах, вирішує в яких організаціях їй брати учсать, із ким укладати договори. Все те, що тривало досі - старий радянський театр тільки з новою назвою. Проте він також зазначає, що хвилювання у суспільстві розпочалися ще у 2010 році, коли до влади прийшла вже добре всім відома "банда". Але ж українці терплячий народ, чи не так? Сьогодні ми починаємо справжню незалежність, і лише ми зможемо побудувати таку країну, яка колись може стати справжнім взірцем, як в економічному, так і у соціально-політичному плані.

Багато уваги Портніков приділив, безумовно, феномену Євромайдану та взагалі, українській аутентичності. Події останніх місяців 2013 року журналіст трактує, як збіг обставин, який зазвичай передує революції. Але Майдан - місце, де кожен зрозумів, що таке справжній націоналізми, без штампів.

Слід згадати, що зустріч відбувалася у незвичайний день -  День народження гімну України. За словами спікера, цей національній сивол перетворився на знак єдності Сходу і Заходу. Немає зараз такої людини, яка би напам'ять не повторювала магічні слова: "Душу й тіло ми положим...". Непомітно утворилася міцна свідома нація, та, на жаль, на кордоні із Росією з'являється багато суперечок, яких уникнути майже неможливо.

Більшу частину аудиторії займали майбутні та молоді журналісти. Тому Віталій Портніков згадав і про значення працівників ЗМК у революційних подіях. На думку гостя, зараз дуже вдалий час заявити про себе, адже вібувається жорстока інформаційна війна, у якій кожен голос має вагоме значення. Євромайдан - неоціненний досвід, який треба було використовувати за будь-яких обставин. Журналістика, як сказав Портніков, почне диктувати власні правила та більше не буде забавкою для заможних людей. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий