воскресенье, 18 мая 2014 г.

Хвіст, що живе власним життям

                                                                                                          
Війна закінчилася. Все закінчилося.
Я бачив по телевізору.

 (с) «Wag the Dog»  

ОБЕРЕЖНО, СПОЙЛЕРИ!

         Що впливає на внутрішній світ людини?  Друзі, знайомі, книжки, навколишнє середовище?  Звичайно, що монополістом у формуванні свідомості суспільства сьогодніє телебачення. Воно керує поведінкою індивідів, їх думками та вчинками. Тяжко зізнаватися, але кожен із нас є під впливом цього неймовірно заплутаного павутиння. Ми маленькі механізми, без яких не працює кимось вибудувана система.   

       Фільм  під назвою «Хвіст виляє собакою» (ориг. «Wag the dog»), за романом Ларрі Байнгарта «Амереканський герой», розповідає нам про «бешкетництво» невідомих політтехнологів  у  медіапросторі.  Ця потужна робота – засіб, який спрямований на те, щоб відкрити звичайним громадянам очі на те, як робляться рейтинги і голосні новини. Адже правильно говорить один із героїв фільму: 

                «Ми пам’ятаємо тільки салогани, але не пам’ятаємо війн. А знаєш чому? Тому що - це  шоу-бізнес…»

       Мабуть, уся сутність фільму закладена у вищезазначеній фразі.  Фільм - це не просто «чорнуха», це майстерний сміх крізь сльози. Шкода, що люди не готові приймати такі роботи серйозно, а ті, хто все ж таки отримає «меседж», безсилі.  Цікаво і те, що картина була знята у 1997 році,  а це означає, що брехня розвивається разом із так званою демократією.  Вже протягом багатьох років ведеться нерівна війна телебачення і глядача. Кожен синій екран готовий безжально проковтнути недосвідченого бійця.  Новини – засіб відвернути увагу від реальних проблем.

Конрад Брін (Роберт де Ніро)
     Один із головних героїв – висококваліфікований спін-доктор Конрад Брін ( Робер де Ніро). Його позиція у фільмі досить цікава. Він людина, що заслуговує на величезну повагу, бо виконує свою роботу тонко, професійно і не вимагає за це винагороди. Для нього значення має лише результат. Конрада не цікавить, сталася подія,  від якої потрібно відвернути увагу, для нього важливий наступний крок, театр, який розіграється у суспільстві. Це своєрідний виклик, що робить технолога сильнішим. Головна зброя персонажа Роберта де Ніро – новини, які відвертають увагу від реальних/нереальних проблем.  Але за гроші можливо все.

Стенлі Мотс ( Дастін Гоффман)

    Іншим цікавим героєм є Стенлі Мотс (Дастін Гоффман) -  відомий голлівудський режисер. Його талант – зробити із пустого місця велику сенсацію, але на відміну від Кондрада, він забажав визнання та слави. За це персонаж відплатив своїм життям. Під час роботи на сюжетом з албанською дівчинкою,  Стенлі звертав багато уваги на те, яким повинен бути кіт. Йому було байдуже на акторку, обладнання. Він, ніби спеціально, уникає відповідальності за майбутню дезінформацію.
Руйнування демократії – один із головних мотивів фільму. Увагу глядачів завжди  привертає наступний діалог «митецької команди»:

«- Ти будеш голосувати?

- Ні, я ніколи не голосував.

- Ніколи в житті?

- Ніколи, колись я відав свій голос на футболі за капітана однієї команди. Він програв. А ти голосуватимеш, Стен?

- Ні, я голосую лише за себе на нагородженні. Але завжди програю.

- Лізз, а ти як? Підеш на вибори?

- Ні, кабінки викликають у мене клаустрофобію…»

 
Вініфред Еймс (Енн Геш)
Технологи своїми руками вбивають демократію. Вони усвідомлюють, що їх голоси ніхто не врахує. Переможе той, хто повинен. А люди вважатимуть, що вибір зробили саме вони.
    Яскрава героїня фільму – Вініфред Еймс   (Енн Геш). Вона видається нам звичайною відданою роботі жінкою. Її ставлення до ситуації суперечливе. Еймс розуміє, що порушує закон, дезінформуючи людей, проте її більше цікавить чи не мають люди, які допомагають президенту проблем із законом. 
   Отже, автори фільму «Хвіст виляє собакою», у першу чергу влучно зауважили, що сучасна віна ведеться за допомогою технічних засобів, а не холодної зброї. Людина сприймає себе як глядач, а не активний учасник сутичок. Виграти у цій битві, на жаль, ми не можемо, адже багато чого залишається поза нашою компетентністю. Та фільм рекомендований до перегляду, не тільки через зіркову команду, а й через чудову режисерську роботу і цікавий сюжет, який змушує замислитися над всім, що сьогодні відбувається у світі.    






Комментариев нет:

Отправить комментарий